Nakon sarme i rinflajša, treće izdanje Challenge Rekonstrukcije donosi novu temu – dublju, otvoreniju, ličniju. Ovog puta tragamo za Petom notom – onim neuhvatljivim ukusom koji prevazilazi granice recepata, geografije i tehnika.
Pet finalista iz različitih krajeva, sa različitim putevima i pristupima. Ali svi sa istom misijom: da kroz svoj tanjir ispričaju priču od planine do mora, i pronađu onu dodatnu notu koja pravi razliku.
Upoznajte ih!
Za Stefana kuvanje nije plan – to je put. Počeo je sa toplim sendvičima za brata, a stigao do Rima, usred vrhunskog haosa jednog od najcenjenijih restorana te gastronomske prestonice – Retrobottega. Tako je, prateći svoj put, naučio sve: od domaćih "malo mu ga daj" saveta do preciznosti italijanske kulinarske škole.
Danas je sous chef u beogradskom restoranu Salon 1905, ali i dalje traga za onim zalogajem koji ne mora da se objasni – jer se oseća. U Mokrinu traži svoju Petu notu – u ukusu koji pripoveda život, bez potrebe za prevodom.
Ima samo 18 godina, ali kuvanje je njegov jezik već tri godine. Iz Gornjeg Milanovca, u restoranu Alfred Keller u Hrvatskoj, Lazar već gradi svoju fine dining priču i uči od vrhunskih šefova. Za njega kuvanje nije samo posao, već način da kroz sezonske i domaće namirnice ispriča priču punu autentičnih ukusa i lične kreativnosti.
Njegov tanjir je iskren, direktan i precizan – baš kao što mora biti kada tek dolazite, ali već znate zašto ste tu.
Muzičar, pedagog, kuvar. Ivan Bičkei iz Novog Kneževca je nastavnik harmonike i višestruko nagrađivan mentor, ali i strastveni kuvar. MasterChef 4 ga je približio profesionalnoj kuhinji, a Challenge Rekonstrukcija je novi izazov.
Za Ivana, Peta nota je harmonija ukusa, boja i tekstura. To je trenutak kada jelo zvuči – ne u ušima, već u sećanjima. Njegov pristup je emotivan, precizan i pun poštovanja prema raznolikosti ukusa – kao i dobra kompozicija.
Nekada student engleske književnosti, danas kuvar sa iskustvom iz restorana sa Mišelinovim zvezdicama – Luka zna kako da priču pretoči u tanjir. Radio je u Têtedoie u Lionu, ali ga najviše inspirišu jednostavne stvari – one koje dišu tradicijom, ali gledaju napred.
Luka veruje da je Peta nota ono što ostaje nakon poslednjeg zalogaja – trag koji ne znaš da imenuješ, ali ga pamtiš. Njegov tanjir je ličan, promišljen i sezonski – baš kako i treba da zvuči ukusi Balkana od planine do mora.
Rođena Novosađanka, danas živi u selu Vrmdža kraj Sokobanje, gde priroda svakodnevno inspiriše njeno kuvanje. Učesnica prve sezone MasterChefa, koja želi da kroz male zalogaje probudi ukuse i sećanja koje svi nosimo, stvarajući novu priču na tanjiru. Spaja tradiciju i savremen pristup, koristeći lokalne namirnice i posebnu keramiku koju sama izrađuje u svom studiju, dajući jelima jedinstven pečat.
Za Silvanu, Peta nota je emocija koji nosi sećanja, mirise detinjstva, šum planine ili ukus vetra sa mora. U Mokrinu će, kao jedina finalistkinja, strastveno „braniti“ boje svih fantastičnih žena u gastronomiji.
VATRENO FINALE 11. OKTOBRA U MOKRIN HOUSE!
Finale CHALLENGE REKONSTRUKCIJE 3 nije samo kulinarsko takmičenje. To je poziv da tragamo za onim ukusima koji nas pomeraju, koji ostaju u pamćenju.
Na vatrenom finalu u Mokrinu, 11. oktobra, žiri će imati težak posao da odluči ko je od naših fantastičnih finalista odsvirao najbolju Petu notu. Dođite da zajedno uživamo u umeću i kreativnosti naših finalista!