BOJAN STANIMIROVIĆ, pripovedač u kecelji i autor TV emisije „PROKUVAJ SA BOKIJEM“
STRAST SE NE ODRŽAVA – ONA SE KUVA
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
Zato što hrana ima moć da poveže ljude, da ispriča priču i da izazove emocije, e zbog toga gastronomija nije moj životni poziv već životna strast. Ja nisam kuvar – često sebe posmatram kao pripovedača u kecelji. Kada shvatiš da kroz tanjir možeš da preneseš poruku, emociju, sećanje… znaš da si na pravom mjestu.
Šta najviše voliš da kuvaš?
Volim da kuvam ono što ima dušu. Jela koja su prošla kroz generacije, ali da ih ja malo ‘prokuvam’ na svoj način. Sezonske namirnice, miris iz djetinjstva, ali sa nekim twistom – to je moj fazon. Što jednostavnije.
Ko ti je omiljeni kuvar i uzor?
Moja majka. Njena kuhinja je i dalje priča za sebe. Naučila me je da kuvaš srcem, da se greške ne kriju nego začine, i da ljubav ne ide samo u riječi nego i u hljeb, uštipke, razljevušu, musaku, punjene paprike, sarmu…
A omiljeni restoran?
Mjesto gdje ti ne donesu samo obrok nego i doživljaj. To može biti fensi restoran, ali i mali ekspres restoran iz kraja. Tamo gde ti je srce puno – tu je omiljeni restoran.
Koje ti je omiljeno jelo?
Domaća supa. Ona što lagano vri tri sata i zamiriše cijelu zgradu. Ima tu neka magija – vraća te tamo gde je sve bilo jednostavno i toplo.
Šta voliš da jedeš kada te niko ne gleda - guilty pleasure?
Palačinke sa domaćim džemom. I to onako, odmah kako izlaze, iz tiganja gdje se od topline palačinke džem topi i sliva. I da, palačinke se prave onima koje voliš.
Koju muziku slušaš dok kuvaš?
Miladin Šobić. Ništa dalje ne bih dodao.
Da li imaš hobi?
Volim da se igram sa marketingom – kao sa hranom. Kako da spakujem “ukus” u vizual, u rečenicu, u kampanju. To je kao drugo jelo koje serviram, ali ljudima u glavi.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Tako što ne zaboraviš zašto si počeo. Svaki dan je nova prilika da nešto naučiš, da pogriješiš, da se nasmiješ, da se sjetiš mamine supe ili napraviš palačinku u ponoć. Strast se ne održava, ona se kuva – svaki dan iz početka.
Chef STEVAN PEJDANOVSKI, šef kuhinje restorana La Pista/Gorski Hotel na Kopaoniku
Pročitaj tekst
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Zovem se Stevan Pejdanovski, obično me zovu Steva.
Zašto si izabrao gastronomiju kao životni put?
Od malena me je nešto vuklo ka kuhinji, zapravo ne znam konkretno šta. Odrastao sam u porodici gde se mama, tata i baka bave gastronomijom, pa su možda malo i geni doprineli tome. Tek kasnije, kada sam počeo da radim u kuhinji, shvatio sam šta je zapravo gastronomija. Tada je krenula prava ljubav.
Šta najviše voliš da kuvaš?
Moram priznati da najviše uživam u pripremi rižota.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Alfredo Russo i Massimo Bottura
A omiljeni restorani?
Definitivno su to restorani sa dobrom domaćom kuhinjom.
Koje ti je omiljeno jelo?
Musaka i sarma.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Gurmanska pljeskavica u domaćoj lepinji.
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Generalno volim da slušam muziku dok kuvam. Zavisno od raspoloženja, ali jako često bude klasična muzika na play listi. Omiljena Zvonkova pesma – “Evo banke, cigane moj”.
Da li imaš hobi?
Hobi mi je fotografija.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Mislim da je tajni recept u istraživanju i inovaciji.
Chef ANĐELA RISIMIĆ, mlada kuvarska zvezda i vlasnica restorana S5 by Angie
BALET, BOX I RANOJUTARNJA TELEĆA ČORBA
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Anđela Risimić - Angie
Zašto si izabrala gastronomiju za životni poziv?
Zato što sam rođena gladna
Šta najviše voliš da kuvaš?
Lazanje
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Massimo Bottura
A omiljeni restorani?
Pretop nedeljni matine, Kafana Staro Užice - teleća čorbica posle 4h ujutru
Koje ti je omiljeno jelo?
Sarma
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Burgers & fries
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Slušamo u kuhinji svašta, zavisi ko se dohvati praseta – zvučnika. Zvonko Bogdan – U tom Somboru.
Da li imaš hobi?
Od baleta do boxa tanka je granica
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Nas drži konstantna radoznalnost za otkrivanjem novih i inovativnih ukusa i uparivanja
JOVANA NIKOLIĆ – @jola_shu, photographer/content creator i PRIJATELJ CHALLENGE REKONSTRUKCIJE
VOLIM DA KUVAM DOBRU FOTOGRAFIJU
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Jovana Nikolić, Jola
Kako si izabrao/la svoju profesiju?
Profesija je izabrala mene, doslovno. U danima kada iz zdravstevnih razloga nisam mogla da jedem, shvatila sam da kroz objektiv mogu da uključim šesto čulo i zadovoljim potrebu.
Da li i šta najviše voliš da kuvaš?
Volim da kuvam dobru fotografiju, i ništa dalje od toga.
Ko ti je omiljeni kuvar?
Biću pristrasna, Srđan Jerinkić
A omiljeni restorani?
Franš
Koje ti je omiljeno jelo?
Lubenica? Šalu na stranu, neka bude sataraš.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Uvek pomfrit, uvek.
Da li i koju muziku voliš da slušaš dok kuvaš (i da li imaš omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Uh, muzika.Inspiracija mi uglavnom dolazi iz neke klasične muzike ali svašta se nađe na mojoj playlisti. Od Zvonka nemam omiljenu pesmu, al jedva čekam na Challenge-u da vidim koja mi se najviše sviđa.
Da li imaš hobi?
Pa iskreno, i nemam. Da li se dvoje dece i četiri psa računaju kao hobi?
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Ostati svoj. Prilagođeni možda lakše nalaze poslove, ali ozbiljno je uzbuđenje kada teraš svoj fazon i ipak se probijaš na tržište.
Pavle Branković PAQITO, vodeći food influenser i vlasnik brenda "Pizzagram"
AKO NEKO NEMA TAJNI ŠTA JEDE – TAJ SAM
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Pavle Branković – Paqito
Kako si izabrao/la svoju profesiju?
Kompleksno pitanje jer više ne znam šta mi je profesija. Studije sam odabrao iz hitnosti, želje da te 99-te odem iz zemlje, ugostiteljstvo sam odabrao kao poslovnu odluku a predstavljanje hrane na mrežama se desilo neplanski, da ne kažem slučajno.
Da li i šta najviše voliš da kuvaš?
Pizze spremam i to je jedino od mene u kuhinji.
Ko ti je omiljeni kuvar?
Ima mnogo sjajnih kuvara koje volim, tako da bi mi bilo teško da izaberem samo jednog.
A omiljeni restorani?
„Kod Bore“ u Valjevu.
Koje ti je omiljeno jelo?
Burek, ali ovo se menja stalno jer imam još kandidata.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Ako neko nema tajni što se toga tiče – taj sam. Nemam guilty pleasure, niti nešto što jedem kad drugi ne gledaju jer u mom slučaju svi gledaju. I jedem sve što mi padne na pamet.
Da li i koju muziku voliš da slušaš dok kuvaš (i da li imaš omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Široko baš, to jest sve žanrove volim. Svuda imam nešto što mi se dopada, ali nešto što bih izdvojio da mi je omiljeno je trip-hop. Što se Zvonka Bogadana tiče, nemam omiljenu pesmu, ali rado slušam na adekvatnom mestu (kafana prim.aut)
Da li imaš hobi?
Sportovi razni, u ovom slučaju fitness.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Pametovao bih ovde nešto kada bih pisao odgovor, a u suštini ne znam ni sam. Negde kapiram da moraš da se nađeš u situaciji da ne moraš da razmišljaš kako da je zadržiš, nego da je ona jednostavno tu. Važan je put do te situacije i kako do nje da dođeš i identifikuješ šta je ključ.
Chef DRAGAN ŠLJIVIĆ, vlasnik i executive chef restorana PROVENCE u Banja Luci
Pročitaj tekst
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Dragan Šljivić-Šljiva,nadimak od djetinjstva,valjda zbog prezimena. 🤣🤣🤣🤣 A i sva djeca mi imaju taj nadimak.
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
MLAD-LUD, odličan učenik u osnovnom školovanju i isto tako u srednjem, mogućnost izražavanja kreativnosti i onaj osećaj stvaralaštva kad ljude učiniš sretnim - sitim i zadovoljnim. Isto tako, ima i malo porodične tradicije - jednostavno se sve zaokružilo.
Šta najviše voliš da kuvaš?
Definitivno su to jela maditeranske kuhinje, deserti i reinterpretacija tradicionalnih jela u modernoj prezentaciji.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Hrvoje Zirojević - Ćaća ove igre
A omiljeni restorani?
Mediteranski i beogradski restorani sa tradicionalnim jelima
Koje ti je omiljeno jelo?
Riba ispod peke, obrazi razni, teleći mišići i mnogo slatkiša….
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Slatkiši, slatkiši, slatkiši…
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Muzika u kuhinji je nešto zavisno od momenta i raspoloženja, a od Zvonka Bogdana - Kada padne prvi snijeg
Da li imaš hobi?
Rezbarenje voća, ispijanje kave na terasi uz mir, tišinu i cvrkut ptica
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Vraćanje u mladost kad sam sam sebi rekao da ću ovo raditi, ali raditi sa puno ljubavi, strasti i biti poseban. Isto tako rad sa mladim ljudima.
NIKOLA NIKOLIĆ, glavni chef i jedan od osnivača popularnog street food koncepta PRETOP u Zemunu
Pročitaj tekst
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Nikola Nikolić. Siguran sam da su mi sada dodali Pretop umesto prezimena hahha
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
Prosto sam se u jednom delu života našao u kuhinji i tada sam shvatio da mi prija taj tempo i dinamika, a kuvanje sam voleo i kao klinac... Uvek sam se mlatio po kuhinji sa majkom i sjebavao stvari, kao previše sirćeta u majonez...
Šta najviše voliš da kuvaš?
Nije prasetina. Veliki sam ljubitelj povrća i možda najviše uživam u spremanju istog. Meso mi je super i kao riba u vodi sam kada ga spremam, ali povrce... Tada mi je baš lepo.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Ne znam da li imam omiljenog kuvara... Ima mnogo dobrih. Volim autentične kuvare, nebitno koju kuhinju rade. Kada vidiš pasiju u njihovom radu to je toliko lepo...
A omiljeni restorani?
Isto, volim autentične restorane. Možda sam jedan od boljih obroka jeo u garaži u Ho Chi Minh u Vijetnamu ili probao jedan od najlepših soseva u restoranu Studio u Kopenhagenu pre deset godina, pa mi je to ostavilo toliko jak utisak. Teško je odlučiti se... Samo da je hrana dobra i iskrena.
Koje ti je omiljeno jelo?
Ako moram da biram... Bećarac.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Ne krijem se dok jedem... Svaštojed sam kao i sirovina sa kojom radim i ne stidim se toga hahah. Trešnje bih mogao uvek da jedem.
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Kada sam sam i spremam nešto, uglavnom volim da je tišina... Okružen sam bukom stalno, ali kada rešim da slušam nešto onda je to Blur. Volim "Već odavno spremam svog mrkova", baš. Kada smo bili klinci i kada krenemo na put, otac nam je pevao tu pesmu, jer tada nismo imali kasetofon u legendarnoj Ladi. Jako lepa uspomena.
Da li imaš hobi?
Da, gledam Formulu 1. Samo još da odem na neku trku.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Ne smeš biti sebi dosadan sa onim sto radiš. Moraš stalno da težiš nekom perfekcionizmu. Znam da zvuči kao kliše, ali ako si samokritičan i nisi u zoni komfora, strast se neće ugasiti.
NATAŠA ŠEŠIĆ, uspešna preduzetnica, žena koja u kuhinji stvara umetnost i članica žirija CHALLENGE REKONSTRUKCIJE/RINFLAJŠ
STRAST JE ONAJ FINI I NEOPHODAN ZAČIN ZA SVE ŠTO ČOVEK RADI U ŽIVOTU
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Nataša Šešić i nemam nadimak.
Kako si izabrala svoju profesiju?
Zapravo, nisam tražila posao, moj hobi se u jednom trenutku samo previše osilio i eto me. :-)
Da li i šta najviše voliš da kuvaš?
Najviše volim da spremam jednostavna jela od svežih lokalnih namirnica koje rastu na našem podneblju, spajajući tradiciju, prirodu i moderne elemente gastronomije. Ovih dana je to smrčak.
Ko ti je omiljeni kuvar?
Vanja Puškar, jer upravo on radi sve ovo gore navedeno i to maestralno.
A omiljeni restorani?
“Klub književnika” zbog još jednog sjajnog chefa Branka Kisića, koji je pre svega sjajan čovek.
Koje ti je omiljeno jelo?
Patka.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Bolje možda da se ne hvalim.
Koju muziku voliš da slušaš dok kuvaš (i da li imaš omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Charlie Winston-a. Nemam omiljenu pesmu Zvonka Bogdana ali gospodin je svakako nosilac vojvođanske kulturne baštine i izuzetan umetnik.
Da li imaš hobi?
Poslednjih godina sve više vremena provodim u svojoj bašti gde uzgajam povrće i začinske biljke. Ove godine planiram i plastenike da postavim, tako da nisam sigurna da li će i dalje biti hobi ili odoh u paore.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Svaka profesija ili hobi za mene je putovanje, a ne destinacija. Iskra se može održati jedino kroz učenje, prilagodljivost i posvećenost, to su ključna odredišta, a strast je onaj fini i neophodan začin za sve sto čovek radi u životu.
Chef MARKO AĆIMOVIĆ, šef kuhinje restorana JASMIN A MASLINA
LJUBAV I SLOBODA – NIŠTA BEZ TOGA
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Marko Aćimović - Aćim(logično) 🙂
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
Iskreno, nisam mislio da ću biti kuvar. Kao klinac bio sam okupiran sportom - vaterpolom i muzikom - bubnjevima, dok nisam doživeo povredu šake nakon čega sam imao dugu pauzu od svega. Odlučio sam da upišem gastronomiju na PMF-u, a nakon prve prakse i kontakta sa profesionalnom kuhinjom shvatio sam da je to to!
Šta najviše voliš da kuvaš?
Najviše volim da kuvam u prirodi na otvorenoj vatri, pa sad šta god to bilo. Riba, povrće, meso... Vatra je izvor sreće i života.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Nemam neke preterane uzore, mnogo je vrhunskih šefova i kuvara na koje se treba ugledati i od kojih se moze učiti. Moji prvi ozbiljniji kuvarski koraci su bili u restoranu Zak, tako da mogu reći da sam uz Baneta Zakića i Simu Vasiljevića "prohodao" i nastavio dalje svojim putem. Pored sjajnih sefova sa kojima sam radio, perači sudova su neretko bili najmudriji ljudi u kuhinji, od kojih se uči više od samog zanata!
A omiljeni restorani?
Ima ih više, ali pošto više volim da posećujem restorane koji su van urbane sredine i vreme provodim u prirodi, kod nas bih izdvojio Salaš 137 i Ribolovačko društvo Šaran. Takođe, moram da spomenem Konobu Jure u Rovinju, gde sam živeo i radio više od dve godine.
Koje ti je omiljeno jelo?
Aaa to je lako, bez razmišljanja NASUVO SA KROMPIROM, uz dužno poštovanje sarmi i punjenoj paprici!
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Verovatno bi to bili usputni burgeri, loše pljeskavice, klasičan "junk food"... Stavio bih na prvo mesto obrok u MC-u, ali bude i toga.
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Naravno, bez muzike ne mogu. Uglavnom volim da slušam Punk, Ska ili Reggae. Što se tiče Zvonka, pa... Recimo "Četir' konja debela". I Zvonko je punk na neki način!
Da li imaš hobi?
Imam ih više, ali u poslednje vreme svaki slobodan momenat iskoristim da odem kraj vode i pecam. Kao dete sam sa dedom redovno išao na pecanje, tako da je to strast i ljubav od davni' dana.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Ako strast postoji, ona je prisutna uvek. Ono što je pokreće jesu te male ili velike iskre koje mogu da se dese uvek i svuda. One dalje podstiču kreativnost i maštu, a ništa od toga ne bi postojalo bez ljubavi i slobode!
ZORAN OSTOJIN, vlasnik restorana Trofej i Etno sela Tiganjica, predsednik žirija CHALLENGE REKONSTRUKCIJA/RINFLAJŠ
UGOSTITELJSTVO – SVAKI DAN U IGRI, NEMA USPAVLJIVANJA
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Moje ime je Zoran, a prezime mi je Ostojin. Prijatelji me zovu Zole, a porodica kad im nešto treba, pretežno me zove Zoco.
Kako si izabrao svoju profesiju?
Profesija je izabrala mene, tačnije tu odluku je za mene doneo moj otac davne 1993. godine, kada je otvorio drumsku kafanu Trofej. Sve je počelo tada i uz oca sam zavoleo ugostiteljstvo. Na žalost, on je preminuo 2007. godine i moj brat i ja smo nastavili porodični posao i napravili Etno selo Tiganjicu.
Da li i šta najviše voliš da kuvaš?
Iako sam se zarekao da neću da kuvam posle vojske 2002., jer sam deo vojnog roka proveo na brodu u kuhinji, ipak sam se dve decenije kasnije predomislio. Shvatio sam da je kuvanje moj ventil i da zapravo obožavam da eksperimentišem u kuhinji, sa namirnicama, začinima, ali kod kuće…
Koji ti je omiljeni kuvar?
Boban Almažan i Miloš Ristić. Duboki nakolon za momke.
A omiljeni restoran?
Ne mogu da odvojim samo jedan… U Sloveniji mi je omiljeni restoran Gostilna Skaručna, u Budimpešti Tom George Osteria, u Istri Konoba Stari podrum, u Sarajevu Kibe Mahala restoran, u Provansi Le Chateau des Alpies... A u Italiji (Umbrija) Al Castello di Reschio, hiljadu godina star zamak koji ima savršenu kuhinju i fuziju ukusa. Mogao bih do sutra da vam nabrajam, ali ću se zaustaviti ovde.
Koje ti je omiljeno jelo?
Volim dobru gurmanski pljesku.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
S obzirom na to da sam na žalost dijabetičar, jako vodim računa šta jedem. Ali dok nisam bio, jeo sam pizzu. To je čisto savršenstvo.
Da li i koju muziku voliš da slušaš dok kuvaš (i da li imaš omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Kada sam kod kuće, kada se opuštam, kada putujem to je naravno disco 80-tih. Zauvek sam veran i domaćem i stranom roku. Sto se tiče barda starogradske muzike, Zvonka Bogdana, to je pesma iz serije Vratiće se rode. On je nezaobilazni izvođač čije pesme naši tamburaši pevaju i sviraju u Tiganjici.
Da li imaš hobi?
Volim da tražim nove male prozvođače po Srbiji, čije proizvode rado uvrstim u jelovnik Trofeja i Banatske kuće.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Ovo je posao koji te svakog dana tera da budeš u igri i da se nikad ne uspavaš. Moja strast je da uvek budem bolji od prethodnog dana, što je nekad jako teško i frustrirajuće, s obzirom na to da ne zavisi sve samo od mene. Ima tu puno prednosti ali i mana, svako ko se bavi ovim poslom razumeće me. Na kraju dana, ovo je moj život i ja tu ništa ne bih menjao. Živeli!
Chef JASMINA VUKAŠINOVIĆ, umetnica food kreativnosti i vlasnica restorana JASMIN A MASLINA
STALNA PROMENA U TEŽNJI ZA SKLADOM
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Jasmina Vukašinović-Tubić. Nemam nadimak.
Zašto si izabrala gastronomiju za životni poziv?
Nakon višegodišnje potrebe i dugodišnje potrage za kreativnošću, napuštam svoj tadašnji administrativni poziv i shvatam da je moj jedini put ka kreativnosti spajanje mirisa, ukusa, boja, dakle - kroz kuvanje!
Šta najviše voliš da kuvaš?
Pasta/Basta!
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Ja, na žalost, ne mogu da se izjasnim po ovom pitanju, na način na koji bi se to očekivalo od chefa, jer je moj put ka gastronomiji neuobičajen, spontan i pod višetrukum uticajem bliskih ljudi, a i različitih kultura i tradicija.
A omiljeni restorani?
Nemam omiljenu boju, ne postoji omiljeni ukus, ne postoji omiljeno godišnje doba, sve je stvar trenutka... Pa tako i sa restoranom, sve je stvar trenutka!
Koje ti je omiljeno jelo?
Sirovo meso, riba!
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Pečeno meso!
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Nick Cave. Zvonka Bogdana, uz dužno pošovanje, ne slušam.
Da li imaš hobi?
Da, knjige!
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Jedino što je stalno je promena. Mene inspiriše promena, svaka dinamika donosi izazov, nove postavke i težnju za skladom. Dijalektika. Kretanje je promena!
Chef NIKOLA ŠORAK, predstavnik Srbije na prestižnom "SAN PELLEGRINO YOUNG CHEF COMPETITION"
NAJVIŠE IDEJA SAM DOBIO KAD NISAM RAZMIŠLJAO O JELIMA
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Zovem se Nikola Šorak. Nadimak nije toliko kreativan, uglavnom je to Džoni.
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
U svet gastronomije sam ušao sasvim slučajno kada sam upisao srednju školu, bez ikakve želje da se zapravo bavim time. Nemam one kliše priče o baki koja je kuvala i mirisima koji me vraćaju u detinjsvo, ideja mi je bila da odem na brod i putujem što više. Međutim, posle sam shvatio da kroz visoku gastronomiju mogu da se bavim sa više stvari, to me i drži u poslu. Mogu i da se bavim nekom vrstom umetnosti i da filozofiram i da putujem, tako da je na kraju to bio dobar izbor.
Šta najviše voliš da kuvaš?
Jako teško pitanje. Ako se odnosi na kuvanje u restoranu, to bi sigurno bilo nešto povrtno, obozavam da radim sa povrćem. Ukoliko je to kuvanje kod kuće, za svoju dušu, sigurno bi to bila neka pasta ili rižoto.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Omiljenih kuvara imam više, teško mi je da izdvojim samo jednog. Uglavnom od svakog poštujem neki deo, bila to kreativa, biznis, filozofija itd…
Neki koje bih izdvojio su sigurno David Kinch, Daniel Humm, Andreas Caminada, Gordon Ramsay.
A omiljeni restorani?
Iako još uvek nisam bio tamo, izdvojio bih Eleven Madison Park, mislim da je to jedan od hramova svetske gastronomije. U Beogradu mi je omiljeni restoran Iva NBC.
Koje ti je omiljeno jelo?
Omiljeno jelo mi je musaka, ali isključivo kod kuće u Šapcu. 🤣
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Ako moram nešto da izdvojim, neka to bude McDonalds.
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Muzika mi zavisi od raspoloženja, uglavnom je to pank, metal, rok… Omiljena pesma Zvonka Bogdana - Vratiće se rode.
Da li imaš hobi?
Volim da crtam, čitam, pišem, putujem. Uglavnom je to sve što mi vreme dozvoljava trenutno.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Upravo kroz te hobije, dobar odmor, trenutke kad si prepušten sebi. Najviše ideja za posao sam dobio upravo na nekoj kafi sa prijateljima (kad nisam razmišljao o jelima).
Chef VANJA PUŠKAR, osnivač koncepta „NEW BALKAN CUISINE“
SVE MI JE STRAVA SEM RUTINE
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Vanja Puškar, nadimak nemam. Kapiram da retko koji Vanja ima nadimak.
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
Višeslojno kreativna delatnost. Građenje odnosa kroz hranu je nešto najlepše.
Šta najviše voliš da kuvaš?
Nemam omiljenu tehniku ili jelo. Baš se šalta sve. Sve mi je strava što nije prešlo u rutinu.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Mislim generalno uzora kao takvog baš i nemam, ali je definitivno za mene najinspirativnija osoba iz našeg posla Rene Redžepi. Koncept, pristup, inovacije, životni put.
A omiljeni restorani?
Divim se mnogima, nemam baš omiljeni. Ako treba da izaberem neki hram gastro hodočašća, onda neka bude NOMA.
Koje ti je omiljeno jelo?
Imam sklonost da mi je sve omiljeno.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Ne krijem realno. Gumene bombone i žele bombone najčešće doživljavam kao ovu kategoriju.
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Nekad da, nekad ne...Kuvanje je kolektiv, pa je i muzički izbor demokratija. Ako sam sam, onda može biti miks od Damira Imamovića do KUD Idijota. Zvonko Bogdan je nekako bio van mog odrastanja, pa nisam formirao sklonost. Ali, poštujem čoveka.
Da li imaš hobi?
Sve u vezi sa gastronomijom. Hajk. A uskoro, nadam se, i stočarstvo.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Pa kapiram da je to dosta u vezi sa činjenicom da li te posao stvarno loži. Naša delatnost je dosta dinamična, pa je držanje kompasa baš važno. Stresovi umeju da zamute, zato je važno preispitivati i potvrđivati „core“ izvor loženja, da ne završiš kao mračan, nezadovoljan drkadžija.
JASMINA ŠUPELJAK, spisateljica, vlasnica Kancelarije za estetiku i članica žirija CHALLENGE REKONSTRUCIJE
PIŠEM KNJIGE I PEČEM RAKIJU – SAVRŠEN SPOJ
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Kada sam postala svesna koliko je lep cvet jasmina, moje ime mi je postalo prihvatljivo, kasnije sam ga zavolela, sada ga obožavam. Jasmina ima neku strast i težinu, ali i nežnost i lepotu. Ne volim nadimke, zato ga i nemam. Kada neko slučajno izgovori Jaca, nemam reakciju, ne odazivam se...
Kako si izabrala svoju profesiju?
Moja profesija je izabrala mene, nisam osećala kancelariju kao mesto gde ću raditi godišnje izveštaje i komercijalne poslove... Tako sam izmaštala Kancelariju za Estetiku, tu pišem knjige i pečem rakiju. Napravila sam sebi savršen spoj. Boemski život pod izgovorom biznisa, priznajte da sam prešla igricu? Niko nije verovao u mene, ali ja jesam i eto, ostalo je istorija!
Da li i šta najviše voliš da kuvaš?
Kuvam svaki dan. Volim kuhinju, to je moja terapija! Kuvam sve, ali najviše volim onaj prvi put kada komplikovan recept uspe! E, to je energy boost! Inače nikada nisam skuvala dobar pasulj (prost kao pasulj je izgovorio neko ko nikada za šporet nije stao). Tako da mi majka i dan danas kuva to "prosto" jelo. Sarma je moje "da se pohvalim" jelo... Sve šta volim se nađe između tih liski kiselog kupusa.
Ko ti je omiljeni kuvar?
Teško pitanje, imam ih više. Globalno, obožavala sam Antoni Bordejna, koliko neki plakaše zbog tragičnih smrti muzičkih idola, toliko sam ja plakala u sred Rima kada sam saznala da je preminuo. Njegova biografija je jedna od mojih omiljenih koje sam pročitala. Vanja Puškar ima ono nešto, uz maštu, ličnost i pristupačnost ima i od mene veliko poštovanje. Tom Gretić me oduševljava, bila sam gost njegovih restorana, jedan emotivac sa likom opasnog dase.
A omiljeni restorani?
Spisak postoji! Hahahahaha i ne raste. Teško je mene zadržati kao gošću. Od novijih, Faro mi još uvek drži pažnju, Tisa New Balkan Cuisine, jer Vanja sve radi jako dobro, Mala Zvezdara zbog junećih repova i savršene pljeskavice, Project 72 u Novom Sadu, takođe Jasmin a Maslina zaista sjajno radi svoj posao! Znam da nisam nabrojala ni pola, ali ne pišemo vodič gastro scene...
Koje ti je omiljeno jelo?
Kao što rekoh, onaj savršen spoj pola-pola mlevenog, sa začinima, upakovano u listove kiselog kupusa... Sarma naravno!
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi - guilty pleasure?
Sećam se, kao i cela moja generacija, rođendanskih sendviča sa kraja osamdesetih. Sava 500 hleb, majonez, Poli parizer i kiseli krastavčići. Spektakl!
Da li i koju muziku voliš da slušaš dok kuvaš (i da li imaš omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
U kuhinji imam poseban Marshal zvucnik, pevam i igram dok kuvam. Kažu da naša energija ulazi u hranu, zato je bitno! Samo veselo i na 200c da ne zagori! Onaj ko u kafani nije poručio "Moja mala nema mane" sigurno ima neku manu. Zvonko je naša Legenda, posebna čast je slušati ga uživo!
Da li imaš hobi?
Pošto se od pisanja ne može živeti, a volela bih da nije tako... Pisanje sam pretvorila u hobi.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Ako se pravimo da su fakture, bilansi i sva ta dosadna papirologija samo deo na putu do zadovoljstva, na vrhu brega je zadovoljstvo. Ili ona stara floskula, ako radite ono što volite, u stvari se samo ludo zabavljate. Eto, ja se sa puno strasti zabavljam...
SRĐAN JERINKIĆ, idejni tvorac i kreativni direktor CHALLENGE REKONSTRUKCIJE
Pročitaj tekst
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Zovem se Srđan Jerinkić a porodica, prijatelji i kolege imaju po najmanje jedan različit nadimak za mene. Čak i moj najdugovečniji nadimak Zmaj, ima nadimak– Zmajčina.
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
Tokom svog profesionalnog razvoja oprobao sam se u različitim delatnostima, ali je ljubav prema hrani i kuvanju prisutna oduvek. Malo po malo, uz puno učenja i isprobavanja, gastronomija se nametnula kao oblast uz koju sam se i profesionalno vezao. Od nedeljnih ručkova i večera za prijatelje i porodicu, stigao sam do profesionalne kuhinje.
Šta najviše voliš da kuvaš?
Nisam neko ko sledi recepte ni u životu, ni u kuvanju, koliko god dobri bili. Volim da namirnicu, bilo to meso, riba, povrće povežem i komponujem u nešto novo i drugačije. S obzirom na to da sam iz Kikinde, posebnu strast gajim prema tradicionalnoj vojvođanskoj hrani, ali uživam i u spremanju morskih specijaliteta, dry age mesa, italijanske kuhinje. I rinflajš, naravno.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Omiljeni kuvar mi je Zoran, šef kuhinje kafane Bates iz Subotice, pokojna baba Ivanka i sam sebi najviše volim da skuvam...:-)
A omiljeni restorani?
Čarda Aqua Doria, kafana Bates, gostiona Domino i restoran Tri petice
Koje ti je omiljeno jelo?
Jagnjetina i nasuvo s krompirom
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Skrivao bih se gde god i koliko god treba da je moguće da svakodnevno konzumiram gore pomenuto - „janje“
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Uvek slušam muziku dok kuvam, ali sam ozloglašen u bliskom krugu po muzičkom ukusu koji u pet minuta prošara od Divanhane, preko Ramba Amadeusa, do Nataly Dizdar. Pamtim životnu lekciju koju mi je davno lično uputio Zvonko Bogdan a glasila je „Polako, derane!“. Teško mi je da ga poslušam jer kao što je poznato „nemam mira ni u vodu“. Jedna od omiljenih Zvonkovih pesama: „Kad se mesec sprema na spavanje“.
Da li imaš hobi?
Volim da fotografišem hranu, ali moj pravi i strastveni hobi je – fishing.
Nebrojano dana i noći sam sa svojim prijateljima, sa kojima delim ovu strast, proveo na jezerima, barama i rekama, po svim vremenskim uslovima, u šaranskom ribolovu.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Moj način je širenje dobre energije, povezivanje i okupljanje ljudi koji vole i znaju puno o gastronomiji. Beskrajno sam radoznao po prirodi (neki bi kazali i nestrpljiv) i u stalnoj potrazi za novim kreacijama, za novim namirnicama, za novim ljudima od kojih učim. To je iskra koja me drži.
I dodatna pitanja za Srđana, kao idejnog tvorca i kreativnog direktora Challenge rekonstrukcije:
Kako si došao na ideju organizovanja Challenge Rekonstrukcije/Sarma?
Pala mi je jabuka na glavu kao Njutnu. Šalu na stranu, tako je nekako i bilo, sinula mi je ideja i istog dana sam počeo da propitujem ljude da li bi učestvovali, podržali, takmičili se. Svemu je prethodila i moja lična rekonstrukcija sarme, sve je nekako krenulo što bi rekao Tom Gretić na „gerilu“ i brzo smo stigli do prvog događaja koji se, bez lažne skromnosti, mnogima dopao jer je bio originalan, kreativan, pozitivan. Dok sam se okrenuo, za menje od dva meseca, imali smo pretalentovane takmičare, odličan žiri, vrhunske sponzore i puno pozitivnih reakcija od svih koji su prisustvovali finalnom dešavaju u Mokrin House. Duboko verujem u ideju da tradicionalna jela zaslužuju modernu interpretaciju, da postoje kuvari željni i spremni da, čuvajući tradiciju, osvajaju nove gastronomske visine. Sarma je postavila standarde, s rinlajšom pomeramo granice!
Na kakve si prepreke nailazio i šta si izvukao kao pouku iz prve Challenge Rekostrukcije?
Najveća prepreka, ali i pouka na kraju, jeste bila ta što sam gotovo sav posao oko organizacije preuzeo na sebe. Zato sam sada proširio organizacioni tim i mnogo je lakše kada imaš sa kim da podeliš i dileme, i obaveze, i detalje. Puno mi znači podrška ljudi koje sam upoznao kroz prvo takmičenje i koji mi sada puno pomažu da Challenge rekonstrukcija/Rinflajš bude još atraktivnija i uspešnija.
Šta nas čeka u maju, na Challenge rekonstrukciji/Rinflajš?
Pre svega, vrhunske izvedbe rekonstruisanog i modernizovanog rinflajša jer je to najvažniji segment naše manifestacije.
Ponosan sam na to što smo program obogatili stručnim panelima u kojima učestvuju zaista velika imena i veliki profesionalci domaće i regionalne gastro industrije i očekujem da će, i zbog tema koje pokrećemo, i zbog vrhunskih govornika, čitav događaj da dodatno „zagrmi“.
Chef MARKO ĐERIĆ, šef kuhinje restorana sa Michelinovom zvezdicom LANGOUSTE u Beogradu
Pročitaj tekst
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Zovem se Marko Đerić i zovu me Đera.
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
Jednostavno, to je bila ljubav na prvi pogled 😀😀😀 Od prvog trenutka, od prvog tog osećaja da ti nešto svojim rukama napraviš za nekoga i da mu na taj način izazoveš pozitivne emocije - po meni je nešto neprocenjivo.
Šta najviše voliš da kuvaš?
Za sebe obično volim da spremim neku pastu ili jednostavni francuski omlet.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Nemam omiljenog kuvara, više volim da idealizujem najbolje karakteristike različitih kuvara, pa da to sam i primenim. Na primer, mindset Rasmus Kofoeda i Floriana Pelegrinija, ideologiju Michele Brasa i Enrico Crippa. Itd, itd…
A omiljeni restorani?
Omiljeni restoran mi je, naravno pored restorana Langouste koji mi je kao druga kuća, jedan mali riblji restoran na samom jugu Salenta, tj. Puglie – Taverna Del Porto. Nalazi se bukvalno na samom špicu “apeninske štikle”. Restoran vodi jedna ribarska porodica tako da su najpoznatiji po najsvežijoj ribi, kao i crudo morskim plodovima.
Koje ti je omiljeno jelo?
Što se tiče omiljenog jela – SARMA. Bez konkurencije.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Nemam problem da me ljudi vide ma šta god jeo, ali guilty pleasure je pljeskavica u kraju, u kasnim večernjim satima.
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Dok kuvam najviše volim da slušam neki rep tipa Beogradski sindikat ili Eminem. Što se tiče Zvonka Bogdana, za mene uvek favorit - “Kada padne prvi sneg”.
Da li imaš hobi?
Da, trenutno mi je hobi padel ali, zbog zaduženja u restoranu, takođe i somelijerstvo.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Mislim da kad je strast iskrena, da se ona sama održava i da nikad ne pada. Naravno, kreativni proces našeg posla, kao i adrenalin u kuhinji, su stvari koje svakako održavaju iskru i pospešuju strast.
ROBERT ČOBAN, novinar i izdavač, osnivač Color Press Group
Pročitajte tekst
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Robert Čoban. Pored ovakvog prezimena, nadimak mi nije bio potreban :)
Kako si izabrao svoju profesiju?
Gledao sam film „Godina opasnog življenja“ i dopao mi se novinarski život lika kojeg glumi Mel Gibson
Da li i šta najviše voliš da kuvaš?
Omlet
Ko ti je omiljeni kuvar?
Ima ih više: Dimitrije Acevski, Goran Kovačević, Filip Ćirić, Branko Kisić...
A omiljeni restorani?
U Beogradu - „Madera“, „Klub književnika“, „Mesara Morava“, u Novom Sadu - „Surabaja“ i „Lantern“, po Srbiji - „Kafana kod Mira“ u Bogutovcu, „Kljunac“ pod Kopaonikom...
Koje ti je omiljeno jelo?
Fondue sa sirom
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Index sendvič u Novom Sadu
Da li i koju muziku voliš da slušaš (i da li imaš omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Rock, pop, jazz... Sve su mi pesme Zvonka Bogdana omiljene a najviše „U tom Somboru“
Da li imaš hobi?
Volim da obilazim Vojvodinu na biciklu, da skijam, plivam...
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Pošto sam u izdavački posao ušao iz novinarstva trudim se da „održim kondiciju“ kada je reč o pisanju. Nedeljno napišem bar dva teksta za novine i magazine sa kojima sarađujem - „Dnevnik, „Vreme“, NIN, „Nedeljnik“...
Chef TOM GRETIĆ, kuvarski ekspert, mentor i kreativac, član žirija CHALLENGE REKONSTRUKCIJA2.0
Pročitajte tekst
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Zovem se Tom Gretić. Neki me zovu Medo, neki Greta, a neki me ne zovu nikako.
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
Mislim da je gastronomija izabrala mene. Baka je kuhala svaki dan od 11 do 3 popodne. Neki bi rekli da nisam imao šanse biti nešto drugo. Od kuhanja do gastronomije je mali korak iz znatiželje i puno bačene hrane.
Šta najviše voliš da kuvaš?
Sve volim da kuham. Sve što je dobro. Nije bitno gde se nalazi u svetu.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Marko Pierre White. Pirat po uvjerenju, umjetnik po ekspresiji. Najveći cinik među kuharima. Čovjek je bog.
A omiljeni restorani?
UUUUffffffff. Teško je to reći. Ako baš moram, Rue Balzac, Pierre Gagnaire. Sentimentalni razlozi.
Koje ti je omiljeno jelo?
Sve vezano uz foie gras. Bilo koji oblik, temperatura ili kombinacija.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Vidi prethodni odgovor. I kavijar, naravno.
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš (i imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Najviše jela sam napravio sa Pink Floyd i Pearl Jam u slušalicama. Da nitko ne čuje. Dovoljno sam čudan i bez njih. A Zvonko me vraća sentimentalno na mog djeda koji je pjevao uz lošu gitaru, 8 tamburaša.
Da li imaš hobi?
Crtam, slikam, vajarim. I na kraju puno puno puno kuham.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Iskra je uvijek tu. Učiš od mlađih, sjajnih, upornih, različitih i drugačijih. Oni dođu kao nova cjepanica u vatri koja se gasi.
Chef VLADIMIR KUČERA, pobednik prve CHALLENGE REKONSTRUKCIJE/SARMA i vlasnik restorana "Delirium Silence" u Beogradu
STRAST U KUVANJU ODRŽAVAM BEŽANJEM OD MONOTONIJE
Pročitajte tekst
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Zovem se Vladimir Kučera. Nadimak nije toliko kreativan, svi me zovu Vlada.
Zašto si izabrao gastronomiju za životni poziv?
Gastronomiju sam izabrao može se reći jako spontano, ali sam je zapravo zavoleo onog trenutka kada sam počeo da radim. Tada sam shvatio da postoji nešto mnogo kreativno i adrenalinski u ovom poslu. Te dve stvari me zapravo pokreću.
Šta najviše voliš da kuvaš?
Generalno volim da radim sa svim namirnicama i svaka može da bude veliki izazov, u zavisnosti od toga šta zelite da postignete. Ali ako bih morao da se opredelim za nešto sto najviše volim sebi da spremim, to bi sigurno bila neka pasta.
Ko ti je omiljeni kuvar ili uzor?
Uzor mi je uvek bio veliki Marko Pierre White zbog njegove ideologije i načina na koji predstavlja nas kuvare, odnosno mentalitet ljudi iz ove struke.
Što se kuvara tiče, tu bi se našli Bjorn Frantzen, Dabiz Munoz i Eric Vildgaard.
A omiljeni restorani?
Trenutno mi je omiljeni restoran DiverXO iako u njemu još nisam bio, ali pomno pratim šta rade. Kao i Iris restoran u Norveškoj zbog njihovog koncepta i pogleda na gastronomiju. Što se Beograda tiče, istakao bih jedan mali sushi bar u kraju, Boketto.
Koje ti je omiljeno jelo?
Omiljeno jelo mi je ramen. Obožavam dobar ramen i generalno japansku kuhinju.
Šta voliš da jedeš kad te niko ne vidi – guilty pleasure?
Nemam problem da me neko gleda dok jedem junk food, a na vrhu te liste je KFC, pa dosta mesta prazno.
Da li i koju muziku slušaš dok kuvaš? Imaš li omiljenu pesmu Zvonka Bogdana?
Dok kuvam obično volim da slušam rock muziku, ali sve zavisi od toga šta radim u datom trenutku. Na primer, u servisu psy trance ili techno najbolje utiču na mene.
Zvonko Bogdan - Vratiće se rode. Obožavam!!!
Da li imaš hobi?
Imam dva hobija trenutno. Prvi je Airsoft poslednjih sedam, osam godina. Od nedavno, od otvaranja Deliriuma, hobi mi je da pravim instalacije za serviranje hrane. Svaki jelovnik donese neku novu ideju. Na prošlom je to bio rog od krave, dok je na ovom dvocevka. Sve u svemu, igram se.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Strast u ovoj profesiji se održava bežanjem od monotonije i kolotečine, kao i pronalaženjem poligona na kojem želite da se takmičite.
Pročitajte tekst
Kako se zoveš i koji ti je nadimak?
Ivan Brkljač i uglavnom me ljudi zovu po imenu ili prezimenu, kao klinca, mama me je zvala Vanja.
Kako si izabrao svoju profesiju?
Pa s obzirom da nemam jednu profesiju, već sam više promenio, imam osećaj da ni jednu nisam sam izabrao već su one izabrale mene.
Da li i šta voliš da kuvaš?
Obožavam da kuvam bilo samo za sebe ili za druge. Kada kuvam za sebe, volim da eksperimentišem a kada kuvam za druge, najviše volim da pravim velike porcije za deljenje koje se stave na sredinu stola i da se svako uključi. Najlepše mi je da spremim rani prolećni ručak nedeljom na koji dođu prijatelji i komšije. Dok sedimo napolju, uvek su na stolu dve, tri različite salate, neko meso koje se dugo peklo u rerni, par malih jela. Volim sve u isto vreme da iznesem i samo da se klopa. Za slatko je uglavnom supruga zadužena.
Ko ti je omiljeni kuvar?
Uvek je tu par ziheraških na listi, bilo da je to Anthony Bourdain, Francis Mallmann ili Magnus Nilsson ali posebno cenim José Andrés-a koji pored toga što ume da pruži fine dinning iskustvo pravi razliku sa World Kitchen Central-om i uvek prvi reaguje kada se neka katastrofa na svetu desi, gde sa timom svojih ljudi, hrani stotine pa čak i hiljade pogođenih - a i jednom je preda mnom otvorio ostrigu i lično me nahranio pa ima specijalno mesto u mom srcu.
A omiljeni restoran?
Omiljeni su svakako pre svega zbog emocija a ne samo zbog kvaliteta. Kao rođenom Novosađaninu, omiljeni restoran u Srbiji mi je Project72. Hrana koja je uvek zanimljiva i sezonska i jedno pravo bistro iskustvo na srpski način a puno lepih trenutaka sam tamo doživeo. U svetu, najviše volim da sačekam red ispred Le relais de l’entrecôte, restoranu koji ima samo jedno jelo, komad mesa, savršeni pomfrit i čuveni sos. Uz čašu kućnog vina i repete koja ide posle prve porcije, svaki dan je dobar dan.
Koje ti je omiljeno jelo?
Nikada nisam znao kako ljudi mogu da odgovore na ovo pitanje. Zavisi od doba dana, zavisi od sezone, zavisi od društva, zavisi od grada. Evo danas, kada kreće proleće, to bi bila neka sveža pasta sa sremušem, večeras bi to bila neka teleća džigerica, sutra počinje vikend pa će mi se kroz glavu vrteti gust srneći gulaš. Sve volim, sve hoću samo mi u jelo ne stavljajte orah, da mi ne bi bilo poslednje
Šta voliš da jedeš kada te niko ne vidi - guilty pleasure?
Tri ujutru je, hleb od danas je još uvek svež, imam dobrog pesta od bosiljka i komad mocarele. To je to.
Da li i koju muziku slušaš (i da li imaš omiljenu pesmu Zvonka Bogdana)?
Slično kao iz za omliljeno jelo, sve zavisi. Kada kuvam, vrlo često slušam irski folk a neretko i tamburaše. Od Zvonka omiljena pesma - Život teče u laganom ritmu.
Da li imaš hobi?
Motor, lov, jahanje. Naravno i kuvanje ali to je više od hobija.
Kako održati strast i iskru u svojoj profesiji?
Za mene je jako bitno da pravim pauze, da imam vremena da se distanciram od svoje profesije i uključim se u druge inicijative, hobije, kako bih dobio novu inspiraciju i time držim iskru prema primarnoj profesiji živom.