U saradnji sa četiri renomirana restorana i osam vrhunskih šefova CHALLENGE REKONSTRUKCIJA predstavlja:
ZLATNI SREMUŠ – 4 HANDS FINE DINING CARAVAN
Pročitaj tekst
Nakon drugog izdanja gastronomskog izazova Challenge Rekonstrukcija / Rinflajš, u susret trećem takmičenju planiranom za oktobar 2025. godine, tim Challenge Rekonstrukcije u saradnji sa četiri renomirana restorana i osam vrhunskih šefova, lansira ekskluzivni kulinarski serijal: ZLATNI SREMUŠ – 4 HANDS FINE DINING CARAVAN.
Ova originalna uvertira u oktobarsko finale festivala predstavlja seriju od četiri izuzetne fine dining večere, koje će se održavati tokom juna, jula, avgusta i septembra, na pažljivo odabranim lokacijama – Irig, Beograd, Rakovac (Fruška gora) i Banja Luka.
Četiri večere. Osam šefova. Rekonstrukcija i tradicija.
Na svakoj večeri, jedan domaćin i jedan gostujući šef – zajedno, „četiri ruke“ – kreiraće autorski meni koji reinterpretira lokalnu tradiciju kroz savremeni kulinarski izraz. Svaki susret biće više od večere – biće to vrhunski gastronomski performans.
Program karavana:
JUN
Vinska kuća Kovačević (Irig)
Večera: “Dragoljub u Irigu”
Gostujući šef: Vanja Puškar, osnivač koncepta New Balkan Cuisine
Šef domaćin: Mile Sekulić, Vinska kuća Kovačević
JUL
Delirium Silence (Beograd)
Večera: “Sensum”
Gostujući šef: Marko Đerić, šef restorana Langouste sa Mišelinovom zvezdicom
Šef domaćin: Vladimir Kučera, vlasnik restorana Delirium Silence i pobednik Sarma Challenge
AVGUST
FIG (Rakovac, Fruška gora)
Večera: “Folklor and Punk”
Gostujući šef: David Šimunić, šef kuhinje hotela Square Nine
Šef domaćin: Dragana Kalaba, finalistkinja Rinflajš Challenge-a i šefica kuhinje restorana Fig
SEPTEMBAR
Provence (Banja Luka)
Večera: “Provansalska svinjarija”
Gostujući šef: Nikola Nikolić, Pretop Tim, gastronomska senzacija sa Zemunske pijace
Šef domaćin: Dragan Šljivić, renomirani šef i vlasnik restorana Provence
Tokom četiri meseca, Zlatni sremuš karavan putovaće od mesta do mesta, donoseći autentične večere koje spajaju vrhunsku gastronomiju, znanje, emociju i kreativnost.
Novoustanovljeni simbol festivala – statua Zlatnog sremuša – pratiće svako veče, a na samom kraju, u oktobru, biće dodeljena šefu koji najdublje pronikne u esenciju rekonstrukcije ukusa na trećem izazovu Challenge Rekonstrukcije.
Ambasador karavana je Vukašin Mršević, pobednik nedavno završenog Rinflajš Challenge-a i sous-chef Mišelinovog restorana Korak iz Hrvatske. On će lično uručiti Zlatni sremuš novom laureatu festivala.
Ovaj jedinstveni gastronomski karavan okuplja vrhunska imena domaće gastronomije, uspešne restorane i pažljivo odabrane proizvode koji povezuju tradiciju i inovaciju. To nije samo najava trećeg festivala Challenge Rekonstrukcija – već gastronomski spektakl!
Dobrodošli na ROUTE ZLATNI SREMUŠ!
Vinska kuća Kovačević (Irig)
Večera: “Dragoljub u Irigu”
Gostujući šef: Vanja Puškar, osnivač koncepta New Balkan Cuisine
Šef domaćin: Mile Sekulić, Vinska kuća Kovačević
Delirium Silence (Beograd)
Večera: “Sensum”
Gostujući šef: Marko Đerić, šef restorana Langouste sa Mišelinovom zvezdicom
Šef domaćin: Vladimir Kučera, vlasnik restorana Delirium Silence i pobednik Sarma Challenge
FIG (Rakovac, Fruška gora)
Večera: “Folklor and Punk”
Gostujući šef: David Šimunić, šef kuhinje hotela Square Nine
Šef domaćin: Dragana Kalaba, finalistkinja Rinflajš Challenge-a i šefica kuhinje restorana Fig
Provence (Banja Luka)
Večera: “Provansalska svinjarija”
Gostujući šef: Nikola Nikolić, Pretop Tim, gastronomska senzacija sa Zemunske pijace
Šef domaćin: Dragan Šljivić, renomirani šef i vlasnik restorana Provence
Novoustanovljeni simbol festivala – statua Zlatnog sremuša
Panel diskusije sa Regionalnog gastronomskog festivala CHALLENGE REKONSTRUKCIJA
Po završetku drugog Regionalnog gastronomskog festivala Challenge rekonstrukcija, koji je održan u čarobnom ambijentu Mokrin House-a, sa radošću delimo sa vama video snimke dve izuzetne panel diskusije sa vrhunskim chefovima iz regiona.
Tokom festivala smenjivali su se kiša i sunce, ali je atmosfera ostala vedra – ispunjena sjajnom hranom i pićem, puno osmeha, ali i ozbiljnih tema o budućnosti gastronomije u regionu.
Ove snimke delimo:
• Za sve vas koji ste bili – da ponovo čujete inspirativne razgovore
• Za sve koji nisu stigli – da osete duh festivala i, nadamo se, pridruže nam se sledeći put
🍽️ Panel 1: Između tradicije i inovacije - Powered by Worel
(moderator: Bojan Stanimirović, učesnici: chef Vanja Puškar, chef Jasmina Vukašinović, chef Nikola Nikolić, chef Marko Aćimović i chef Dragan Šljivić)
🌟 Panel 2: Od kafane do Michelin zvezde - Powered by Iberico
(moderator: Robert Čoban, učesnici: chef Marko Đerić, chef Nikola Stojaković, chef Stevan Pejdanovski i chef Nikola Šorak)
Hvala svima koji su bili deo festivala – vidimo se u oktobru! Do tada nas pratite za sve aktuelnosti o događajima u narednom periodu!
DRAGANA KALABA
VUKAŠIN MRŠEVIĆ
DAVID ŠIMUNIĆ
STEFAN TEREK
PREDSTAVLJAMO VAM FINALISTE CHALLENGE RKONSTRUKCIJE – RINFLAJŠ
ŽIRI JE IZABRAO, A KO JE VAŠ FAVORIT?
DRAGANA KALABA
Na scenu u Mokrinu izlazi mlada šefica koja kuvanje doživljava kao spoj preciznosti i ličnog izraza. Njeni tanjiri su promišljeni, moderni i vođeni pažljivo biranim namirnicama. Iza svakog zalogaja stoje posvećenost, upornost i lični stil koji se još formira, ali se već prepoznaje. Skromno, tiho i sa jasnom idejom – kuvanje je njen način da ostane autentična. Dragana u finale ulazi dobivši WILD CARD kao podrška festivala ženama u gastronomiji, mada su nijanse odlučivale o tome da baš Dragana bude jedno od troje izabranih po oceni žirija.
Dragana Kalaba je šefica restorana FIG i učesnica FINAL4 RINFLAJŠ CHALLENGE/ rekonstrukcija.
VUKAŠIN MRŠEVIĆ
Za njega je kuvanje mnogo više od posla – to je način izražavanja. Jezik kojim priča o zemlji, vremenu i detinjstvu.
Veruje u dobar sastojak, dobru ideju i dobar ukus – to je osnova svega. Voli da jelo ima karakter. Da nije savršeno "ispeglano", već da je živo, hrabro, ponekad i drsko.
Kuva ono što mu sezona i priroda ponude. Veruje da jelo treba da nahrani čoveka – ne samo stomak, već i celo biće.
Ne skriva se iza tehnika. Svaki element na tanjiru mora da ima razlog zašto je tu. Ne voli jela bez identiteta, niti pristup hrani bez osećaja. Hrana treba da se pamti.
Dame i gospodo, učesnik FINAL4 RINFLAJŠ CHALLENGE/ rekonstrukcija Vukašin Mršević, sous chef u Korak vinariji u Hrvatskoj.
DAVID ŠIMUNIĆ
David Šimunić je istaknuti kuvar iz Beograda i trenutno vodi kuhinju hotela Square Nine. Iako je prvobitno započeo studije arhitekture, ljubav prema gastronomiji ga je odvela u potpuno drugom pravcu, pa je kreativnost koju je gajio u arhitekturi pretočio u tanjir. Pre angažmana u Square Nine hotelu, proveo je sedam godina kao glavni kuvar u renomiranom restoranu Salon 1905.
Jedan je od retkih koji jela najpre osmisli i nacrta, oslanjajući se na svoje arhitektonsko obrazovanje, pre nego što ih pretoči u gastronomsko iskustvo. Njegov potpis u kuhinji je spoj francuske kulinarske preciznosti i domaće tradicije, uz poseban akcenat na upotrebu lokalnih i održivo uzgajanih namirnica.
David je u FINAL4 RINFLAJŠ CHALLENGE/ rekonstrukcija i imaćemo priliku uživo da vidimo kako on pravi umetničko delo na tanjiru.
STEFAN TEREK
Stefan u kuhinji radi šest godina, od kraja osnovne škole. Prve korake je napravio u maminoj ketering firmi, gde se rodila ljubav prema kuvanju. Danas radi u restoranu Fleur de Sel u Novom Slankamenu koji je poneo prvu Mišelinovu zvezdu u Srbiji, što sa ponosom ističe. U kuhinji voli da istražuje, igra se ukusima, teksturama i tehnikama i nepoznatim namirnicama. Hrana je za njega umetnost.
Za sebe kaže da je mirani staložen što nosi iz svog vojvođanskog porekla, ali i da uživa u adrenalinu i tenziji koja vlada u profesionalnoj kuhinji. Cilj mu je da postanje prepoznatljivo ime u svetu gastronomije, a spreman je da se suoči sa svim izazovima i da ih prevaziđe na svom putu ka vrhu.
U FINAL4 RINFLAJŠ CHALLENGE/ rekonstrukcija predstavljamo vam Stefana Tereka i nadamo se da je ovo takmičenje jedan korak više ka ostvarenju njegovog cilja!
FINALISTI SU TU!
Stručni žiri izazova Challenge Rekonstrukcija/Rinflajš, nakon dugog, neizvesnog i zahtevnog procesa odlučivanja u tri kruga glasanja, doneo je konačnu odluku!
U finalu izazova, koje će se održati 17. maja u Mokrin House, takmičiće se:
STEFAN TEREK
DAVID ŠIMUNIĆ
VUKAŠIN MRŠEVIĆ
DRAGANA KALABA
Čestitamo finalistima i sa nestrpljenjem čekamo da uživo predstave svoje fantastične rekonstrukcije rinflajša, umeće i kreativnost u velikom finalu!
Naš uvaženi žiri – Zoran Ostojin, Tom Gretić, Nataša Šešić, Jasmina Šupeljak, Pavle Brankovič Paqito i Vladimir Kučera – suočio se sa izuzetno izazovnim zadatkom: odabrati finaliste između 17 impresivno modernizovanih verzija ovog tradicionalnog jela.
Fraza „nijanse su odlučivale“ ovog puta bila je više nego tačna – uoči poslednjeg kruga više kandidata imalo je izjednačen broj glasova, pa je ulazak u finale zavisio od detaljne analize, diskusije i sagledavanja svih aspekata prikazanih radova. Sve to govori u prilog neverovatnoj kreativnosti, znanju i posvećenosti koje su naši takmičari pokazali.
WILD CARD dodeljen je Dragani Kalabi, koja će u finalu ponosno predstavljati fantastične žene u gastronomiji. Ipak, važno je istaći da je i njen rad bio na korak od ulaska u finale isključivo glasovima žirija.
Uz duboko poštovanje zahvaljujemo svim učesnicima koji ovog puta nisu ušli u finale – bili ste sjajni i zahvalni smo što ste svojim rekonstrukcijama pokazali da je budućnost regionalne gastronomije svetla, uzbudljiva i puna zvezda!
Finalistima još jednom čestitamo – vidimo se 17. maja u Mokrinu, u velikom finalu punom vatre i ukusa!
STOJANOV Auto DOO i Challenge Rekonstrukcija zajedno na putu
VRHUNSKA GASTRONOMIJA. VRHUNSKI AUTOMOBILI.
Sa velikim zadovoljstvom želimo da objavimo da je, zahvaljući našim sponzorima iz kompanije STOJANOV Auto DOO, naš festival dobio zvaničan automobil kojim ćemo još lakše i brže završiti sve pripreme za veliko finale Challenge rekonstrukcije/Rinflajš, koje će se održati 17. Maja u Mokrin House.
STOJANOV AUTO DOO je ovlašćeni prodavac i serviser Nissan, Renault i Dacia vozila. Poštujući potrebe i očekivanja korisnika njihovih proizvoda i usluga, izgrađen je servisno-prodajni centar po najvišim standardima.
Servisno –prodajni centar nalazi se na adresi Zrenjaninski put 12, Novi Sad prema međunarodnom auto-putu E75.
Servis je opremljen najsavremenijim dijagnostičkim uređajima i alatima neophodnim za održavanje i popravku vozila iz Nissan, Renault i Dacia programa, kako u garantnom roku, tako i nakon njegovog isteka, a servisni tim je u potpunosti spreman da garantuje kvalitet izvršenih radova i delova ugrađenih u skladu sa uputstvima proizvođača.
Servis raspolaže bogatim lagerom originalnih delova koji se redovno ažurira i samim tim omogućava brzu reakciju servisera pri otklanjanju kvarova.
Vozila iz programa Nissan, Renault i Dacia mogu se upoznati, testirati u vožnji i kupiti u prodajnom salonu STOJANOV, koji je u potpunosti izgrađen po najnovijim korporativnim standardima navedenih proizvođača, ukupna kvadratura prodajnog salona iznosi 800 m2 , na dva nivoa.
Prodajni tim njihovih sponzora uvek je na raspolaganju u vezi svih tehničkih detalja, raspoložive dodatne opreme i uslova plaćanja.
Osim ponude novih modela vozila u ponudi je i poseban deo programa koji se odnosi na polovna vozila.
Šta sve možete uraditi kod nas:
Registracija vozila
Tehnički pregled
Servis i popravke
Rezervni delovi
Homologacija
Limarija i farbanje
Pneumatici
Pozivamo vas da posetite STOJANOV Auto DOO i uverite se zašto su upravo oni naši partneri!
Vidimo se u Mokrinu!
KUVATI I JESTI KAO CAR
RINFLAJŠ – omiljeno jelo cara Franca Jozefa I
Kroz vekove, kuvari na kraljevskim i plemićkim dvorovima nisu bili samo zanatlije hrane – bili su umetnici, inovatori i čuvari prestiža svojih gospodara. Njihov zadatak bio je mnogo više od običnog kuvanja: kreirali su gozbe koje su pokazivale moć i bogatstvo vladara, često koristeći najskuplje začine, retke namirnice i raskošne tehnike pripreme.
Kad pomislimo na njihove raskošne bankete, zamišljamo zlatne tanjire i jela sa deset francuskih naziva. I bilo je tako, ali ne i kod Franca Jozefa I, cara Austro-Ugarske. Legenda kaže da je njegovo carsko veličanstvo imalo jednostavan ukus i sve što mu je trebalo za sreću bio je tanjir dobrog, starog – RINFLAJŠA.
Šta je riflajš? U suštini, to je kuvan goveđi komad mesa – plećka, but ili Tafelšpic, kako su govorili u Beču – poslužen sa sosom, renom, povrćem i obavezno nekim finim prilogom. Deluje skromno, ali kad se pripremi kako treba, topi se u ustima i greje dušu. A kad se zna da je bio omiljen caru koji je vladao pola Evrope – znaš da nije običan komad mesa!
Franc Jozef nije bio gurman u klasičnom smislu. Dok su drugi uživali u kavijaru i paštetama, on je birao ono što bi danas zvali „nedeljni ručak kod bake“. Njegova služba je beležila da car nije voleo suvišne ukrase – ni u jelima, ni u životu. Za ručak – riflajš. Za užinu – možda malo fermentisanog mleka i ražani hleb. Skromno, uredno, po protokolu.
A najviše je voleo “kavalierspitz”, jedan sočan, posebno nežan deo mesa. Kad bi stigao na sto, znao je da je dan dobar.
Kuvarima u Hofburgu bilo je lakše nego na drugim dvorovima: nema dekoracije u obliku labuda – dajte čoveku riflajš i svi su mirni! Legenda kaže da je i Sigmund Frojd bio obožavalac ovog jela.
Pitamo se, pitamo – šta bi Franc Jozef i Frojd kazali na fantastične izvedbe naših takmičara. Ono što znamo jeste – kuvaju ko carevi!
Iberico Wine and Food i Challenge Rekonstrukcija u misiji spajanja kultura kroz hranu i vino
GASTRONOMSKI ZAGRLJAJ SRBIJE I ŠPANIJE
Sa velikim ponosom najavljujemo da se našoj gastronomskoj bajci – u kojoj uz podršku renomiranih chefova regiona negujemo strast prema vrhunskim ukusima – pridružio i Iberico Wine and Food.
Jer, Iberico Wine and Food nastaje od ljubavi i želje da se ljubiteljima vina približe španski proizvodi iz različitih regija, kao i španska gastronomija. Filozofija je jedna: kvalitet.
Svi proizvodi su iz porodičnih vinarija i firmi koje se generacijama bave proizvodnjom vina, šunke, pršuta, sira i maslinovog ulja, gde predominira znanje, iskustvo i ljubav prema svojoj regiji i tradiciji. Sve proizvode Iberico Wine and Food karakteriše jedinstveno geografsko poreklo.
Upravo zato, sa velikim zadovoljstvom objavljujemo da će @ibericowinefood biti pokrovitelj panela "Od kafane do Michelin zvezde", koji se održava 17. maja u Mokrinu – kao deo našeg jedinstvenog događaja posvećenog kulinarskoj umetnosti, inspiraciji i edukaciji.
A ono što nas posebno raduje – svi naši učesnici i gosti imaće priliku da se prepuste autentičnim ukusima Španije i uživaju u pažljivo odabranim delicijama koje ovaj brend donosi direktno iz srca Mediterana.
Pridružite nam se da zajedno proslavimo ukuse koji spajaju kulture!
Vidimo se u Mokrinu!
Challenge Rekonstrukcija i Brunch Lounge imaju odličan recept za finalno veče
SUPPER CLUB – HRANA. LJUDI. MUZIKA.
Zaboravite na klasične večere. Za veliko finale festivala Challenge Rekonstrukcija / Rinflajš spremamo nešto posebno – Supper Club večeru pod vedrim nebom, uz podršku generalnog pokrovitelja ovog dela programa – @brunch.rs
Veče koje okuplja ljude, spaja ukuse i stvara nova poznanstva održaće se 17. maja u Mokrinu, odmah nakon oficijelnog dela festivala i uoči muzičkog programa.
Supper Club nije samo obrok – to je događaj koji podstiče povezivanje, razmenu i uživanje u svemu što čini dobru večeru. Gostima će biti poslužena pažljivo pripremljena jela – od sočnog roštilja sa Ofyra, do autentične paelje spremljene na licu mesta, uz dodatak lokalnih sezonskih sastojaka u kreativnim kombinacijama koje pričaju svoju gastronomsku priču. A svoje priče pričaće i izuzetni šefovi koji će pripremati hranu.
Supper Club će se odvijati u opuštenom ambijentu pod otvorenim nebom, uz pažljivo biranu muziku koja će dodatno obojiti atmosferu.
Zajedno ćemo uživati i slaviti hranu, ljude i trenutke koji se pamte.
Vidimo se 17. maja u Mokrinu.
Regionalni gastronomski festival CHALLENGE REKONSTRUKCIJA- Rinflajš predstavili su idejni tvorac i kreativni direktor festivala SRĐAN JERINKIĆ i članica žirija, spisateljica i vlasnica Kancelarije za estetiku JASMINA ŠUPELJAK na Euronews-u
YEA Protein nagrađuje pobednika Challenge Rekonstrukcije/Rinflajš
Pročitaj tekst
Zadovoljstvo nam je što možemo da najavimo inovativan spoj zdravlja i vrhunske gastronomije!
GenoMAX, sa svojim brendom YEA Protein, postao je sponzor nagrade za pobednika našeg gastronomskog izazova – Challenge Rekonstrukcija/Rinflajš. Pobednika će stručni žiri izabrati 17. maja u Mokrin House, u sigurni smo - vatrenom finalu!
Challenge rekonstrukcija je originalan izazov koji spaja sofisticiranu gastronomiju i kreativnost sa zdravim životnim stilom, a YEA Protein je pravi partner za takvu vrstu inovacije.
Challenge Rekonstrukcija/Rinflajš nije samo gastronomsko takmičenje, već prilika da se istaknu najkreativniji kuvarski umetnici koji umeju da prepoznaju vrednost kvaliteta, zdravlja i kreativnosti u svakom jelu. U ovom izazovu, učesnici nas impresioniraju svojim tehnikama i ukusima, ali i talentom da unesu balansiranu inovaciju u svoje kreacije. Upravo zato je YEA Protein savršen spoj sa ovim izazovom.
Brend YEA Protein je premium veganski protein baziran na kvascu i prvoklasan je izbor za sve koji žele da unaprede svoju ishranu i postignu vrhunske rezultate. YEA Protein sadrži sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, sa najvišim procentom BCAA, što ga čini savršenim za regeneraciju mišića. Dodatak postbiotika doprinosi boljoj probavi i većem imunitetu, čineći ovaj proizvod još efikasnijim. Kao rezultat stalnog istraživanja i razvoja, YEA Protein je pravi izbor za sve koji žele da se hrane odgovorno, a pritom ne prave kompromise u kvalitetu.
GenoMAX je inovativna kompanija koja se posvećuje razvoju dodataka ishrani, sa posebnim fokusom na sportiste i ljude sa specifičnim potrebama u oblasti ishrane i suplementacije. Sa sedištem u Novom Sadu, ali ambicijama koje su globalne, GenoMAX je deo Premium PHARMA, jednog od lidera na tržištu Srbije u oblasti farmaceutskih proizvoda. Kompanija se ponosi timom stručnjaka – tehnologa, farmaceuta i nutricionista – koji sa strašću i entuzijazmom istražuju i razvijaju visoko kvalitetne, efikasne i inovativne proizvode.
Zahvaljujemo se GenoMAX-u i njihovoj zvezdi u usponu - YEA Proteinu na podršci, kao i svim takmičarima i učesnicima koji unose kreativnost, hrabrost i zdravlje u svoje kuhinje.
Neka najbolji pobedi, a neka zdravlje bude najlepši začin svakog jela!
Konkurs za logotip Challenge Rekonstrukcije je završen i FUTRO je izabrao najbolje radove
POBEDNIK KONKURSA ZA LOGO JE MLADI DIZAJNER ĐORĐE MILOŠEVIĆ!
Pročitaj tekst
Challenge rekonstrukcija je, krajem februara meseca, uputila poziv mladim i talentovanim dizajnerima da se priključe našem kreativnom izazovu i osmisle logotip koji će odražavati duh i energiju naše manifestacije.
Raspisali smo konkurs, uživali u maštovitim i originalnim predlozima i sa uzbuđenjem čekali kraj izazova jer je odluku o tome čiji će rad postati vizuelni identitet našeg festivala donosio majstor dizajna: vizuelni umetnik, osnivač i kreativni direktor studija Futro Design – Profesor SLAVIMIR STOJANOVIĆ FUTRO!
Na konkurs se prijavilo 17 kandidata, sa blizu 30 radova, a FUTRO je odlučio:
Prva nagrada – ĐORĐE MILOŠEVIĆ
Druga nagrada – DARKO KARAĆ
Treća nagrada – IVANA VUČETIĆ
POHVALE: Vasilisa Jovanović, Maša Gavran i Žarko Džunić
Izbor nije bio lak i „nijanse su odlučivale“, a u obrazloženju Prve nagrade FUTRO je napisao:
„Pobednički rad je najkompleksniji i najubedljiviji. Sadrži pravu dozu istraživačkog duha, u kombinaciji sa likovnim elementima koji pripadju takmičarskoj estetici izazova i eksperimenta sa stilizacijom elemenata poznatih iz kulinarstva, vešto upakovanih u inicijale same manifestacije“
I tu nije kraj lepim vestima.
Iako smo nagradu planirali samo za pobednika, FUTRO je odlučio da nagradi i sve ostale učesnike i pokloni im zajedničko prisustvo na njegovom MASTERCLASS predavanju. U ime Challenge rekonstrukcije i svih učesnika konkursa, još jednom ogromno HVALA!
Pobedniku konkursa, čiji će logo ubuduće, na naše veliko zadovoljstvo, biti vizuelni identitet naše manifestacije, pripala je i dodatna nagrada koju su omogućili naši prijatelji i partneri iz „NS plakata“.
Hvala svima talentovanim kreativcima koji su učestvovali – oduševili ste nas!
I uživajte na FUTRO MASTERCLASS-u!
VINO&FINO – Medijski partner CHALLENGE REKONSTRUKCIJE
Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo da magazin Vino&Fino i Regionalni gastronomski festival Challenge rekonstrukcija nastavljaju zajedničku misiju promocije gastronomske i vinske kulture u regionu.
Više od jedne decenije Vino&Fino, prijatelj i medijski partner Challenge Rekonstrukcije, posvećeno radi na popularizaciji lokalnih i regionalnih vinskih i gastronomskih tradicija.
Na koji način će najkreativniji šefovi regiona odgovoriti izazovu modernizacije i rekonstrukcije tradicionalnog RINFLAJŠA, pomalo zapostavljenog gastro bisera i omiljenog jela Franca Jozefa, saznaćemo upravo u Mokrin House, 17. maja, kada se održava finale drugog po redu gastro izazova - Challenge rekonstrukcija/Rinflajš.
Budite uz nas i pratite novosti o programima i sadržajima koje pripremamo!
PODRŠKA MALIM PROIZVOĐAČIMA
WINE & DINE FARMERS MARKET – Mali proizvođači veliki ukusi
Tokom majske Challenge rekonstrukcije, pored edukacije u vidu stručnih panela, takmičenja u rekonstrukciji rinflajša i dobre zabave, ljubitelji kvalitetnog vina i hrane imaće priliku da uživaju u autentičnim ukusima koje će prezentovati mali proizvođači u okviru WINE & DINE Farmers Marketa. Namera nam je da kao mlad i društveno odgovoran Festival, damo punu podršku malim prizvođačima koji će moći da prezentuju svoje proizvode tokom festivalskog dana.
Mali proizvođači često su spremni da eksperimentišu novim idejama i proizvodima, istovremeno čuvajući tradiciju, autentičnost proizvoda i kulturni identitet. Oni unose dinamiku u industriju, ali i teže održivijim i ekološki prihvatiljivijim metodama proizvodnje.
Mali biznisi nisu samo preduzetnici. Oni su pokretači promena, graditelji zajednica i mostovi između ideja i stvarnosti. S obzirom na to da sama ideja Challenge Rekonstrukcije počiva na ovim postulatima, kao i na spoju tradicije i inovacije, naš program biće obogaćen ovim „mini sajmom“ za savršene hedonističke trenutke.
WINE & DINE Farmers Market predstavljaće svojevrsnu gastronomsku oazu koja će prezentovati najbolje iz lokalne gastronomske i vinske ponude, dok će gosti degustirati vrhunska vina direktno od vinara, kao i specijalitete koje pripremaju iskusni kuvari i zanatski proizvođači hrane.
Vidimo se 17. maja u Mokrinu!
WILD CARD
Challenge Rekonstrukcija: PODRŠKA ŽENAMA U GASTRONOMIJI!
Vrhunska gastronomija zahteva mnogo toga: strast, posvećenost, kreativnost, neprestano usavršavanje, strpljenje...Ovaj dinamičan i izazovan sektor tradicionalno predvode muškarci, ali iza vrhunske gastronomije stoje i brojne neverovatne žene. Ne smemo zaboraviti da među najboljim kuvarima i šefovima kuhinja postoje i žene, koje svojim talentom i neumornim radom pomeraju granice kulinarstva.
One ne samo da osporavaju konvencionalne norme, već svojim jedinstvenim pristupom, inovacijama i strašću dokazuju da gastronomija ne poznaje pol – već samo kvalitet, veštinu i hrabrost da se bude drugačiji. Njihova inspiracija, inovacija i sposobnost da kreiraju nezaboravne kulinarske doživljaje oplemenjuju svet hrane i podstiču novu eru u gastronomiji.
Kako bismo podržali i inspirisali ove izuzetne ženske kuvare i šefove, pozivamo ih još jednom da se prijave za Challenge Rekonstrukciju i pokažu svoju kreativnost, umeće i viziju gastronomije kroz spajanje tradicije i inovacije.
Već smo najavili da troje najboljih, po odluci žirija, ide u finale – bez obzira na pol. Međutim, u znak podrške i dodatnog podstreka ženama u gastronomiji, ove godine obezbedili smo WILD CARD za jednu šeficu, koja će se kao četvrti finalista takođe boriti za pobedu!
Sa nestrpljenjem očekujemo 17. maj i naš kulinarski spektakl u Mokrinu, gde će se RINFLAJŠ interpretirati na neočekivane i uzbudljive načine – i gde će najmanje jedna ŠEFICA zasluženo zauzeti svoje mesto u finalu!
Čekamo vas!
PRIJATELJI FESTIVALA CHALLENGE REKONSTRUKCIJA:
Gault&Millau Srbija
Regionalni gastronomski festival “CHALLENGE REKONSTRUKCIJA” ponosan je na svoje PRIJATELJE FESTIVALA.
Posebnu zahvalnost dugujemo Gault&Millau Srbija, čija nas podrška ispunjava ponosom i dodatno inspiriše da ovaj događaj učinimo još značajnijim. Njihovo poverenje i priznanje za naš rad predstavlja veliki podstrek za dalji razvoj festivala.
Gault&Millau je jedan od najuglednijih i najuticajnijih gastronomskih vodiča na svetu, poznat po prepoznavanju i promociji vrhunskih kulinarskih dostignuća i najviših standarda u gastronomiji. Njihova misija negovanja kvaliteta, inovacija i autentičnosti u kulinarstvu savršeno se uklapa u viziju našeg događaja, čineći ih dragocenim partnerom u ovom poduhvatu.
Iskreno se zahvaljujemo Gault&Millau Srbija na njihovoj podršci, koja nas dodatno inspiriše da zajedno doprinesemo očuvanju i promociji bogate gastronomske tradicije Srbije i regiona. Ovaj događaj nije samo prilika za kulinarsku kreativnost, već i za jačanje kulturnih veza i zajedništva kroz jedinstvenu priču o hrani i nasleđu.
ILI KAKO NAM JE TO NAPISAO Gault&Millau Srbija:
“Posebno nam je zadovoljstvo što smo prepoznati kao „PRIJATELJI FESTIVALA“, što dodatno osnažuje našu posvećenost zajedničkom cilju – promociji gastronomije i kulturnog nasleđa Srbije i regiona. Radujemo se druženju, razmeni znanja i stvaranju nezaboravnih trenutaka u duhu zajedništva i ljubavi prema gastronomiji!”
KREIRAJ LOGO „Challenge rekonstrukcija“
Pročitaj tekst
Do 1. 04. 2025. otvoren je konkurs za kreativce koji će osmisliti zvaničan LOGO festivala Challenge rekostrukcija.
Tražimo maštovite mlade umove koji će kreirati autentičan i nesvakidašnji logo jedinstvenog gastro takmičenja koje spaja tradiciju i moderne kulinarske tehnike!
Logo treba da odražava duh našeg kulinarskog takmičenja: slobodu, kreativnost i inovaciju.
Želimo da dizajneri budu maksimalno maštoviti, bez ograničenja i zadrški. Cilj je nešto nesvakidašnje, jedinstveno i upečatljivo, baš kao i spoj tradicije i modernih tehnika u kuvanju koje koriste takmičari samog gastro izazova.
Nemamo drugih uslova, uključite maštu 😃
Pobedničko rešenje će odabrati
THE Slavimir Stojanović FUTRO!
Pobedniku sledi nagrada, a radove slati na mail adresu:
challenge.rekonstrukcija@gmail